Syed Jahanzaib Personal Blog to Share Knowledge !

September 13, 2017

IBM v3700 – Noisy PSU Problem

Filed under: IBM Related — Tags: , , , — Syed Jahanzaib / Pinochio~:) @ 3:05 PM

v3700-full

 

v3700-d


We have IBM v3700 SAN system along with expansion unit as well. From past 2 weeks, there was loud noise generating from the SAN PSU like its running on full capacity. After some research it was found out that its a known bug in the v3700 series SAN and following actions should be taken to sort it.

  1. If you have IBM warranty/SLA, call the support, they will rectify the issue as IBM support is very good & quick in most cases. MAke sure you get the San Machine Type / Serial numbers before calling.

If you are managing the SAN on your own, then follow these instructions

(this doesnt requires any downtime, the process was non-destructive)

  1. The first thing to try is to ‘reseat the PSU cable’ of the PSU that is running high.
  2. If reseating the cable did not work, try reseating the PSU. After a few seconds, then fan speed should start to fall.
  3. Make sure you are running the latest firmware. I was runningΒ 7.1.0.5 (build 80.4.1309270000) that was very old (as of Sep,2017). A fix for this issue has been included from code level 7.6 onward. This fix works for V3700, V5000 and V7000 Gen2 so an upgrade will fix the problem. The new firmware is 7.8 as of current date.
  4. Finally the issue should be resolved by resetting the entire canister. Connect to the SAN controller using PUTTY, & issue following command [This point#3 solved my problem]

chenclosurecanister -reset -canister <can> <encl>

You need to find out which canister PSU is making noise. Example

chenclosurecanister -reset -canister 1 1

If you have additional canister, then you may use (wait half hour before applying command to 2nd canister)

chenclosurecanister -reset -canister 2 1

As showed in below image …

v3700 commands.JPG

Wait for few minutes & the PSU sound should come back to normal.


24-October- 2017 Update:

More then one month have been passed & the SAN PS are working fine with normal sound level. So the command really worked (at least in my case)


Regard’s
Syed Jahanzaib

 

Advertisements

9 Comments »

  1. Hi Man,

    Thanks so much, it’s very helpful πŸ™‚

    Cheers!

    On Wed, Sep 13, 2017 at 5:05 PM, Syed Jahanzaib Personal Blog to Share Knowledge ! wrote:

    > Syed Jahanzaib / Pinochio~:) posted: ” We have IBM v3700 SAN system > along with expansion unit as well. From past 2 weeks, there was loud noise > generating from the SAN PSU like its running on full capacity. After some > research it was found out that its a known bug in the v3700 ser” >

    Like

    Comment by locnguyenbao — September 13, 2017 @ 3:11 PM

  2. Hi,

    Thanks for your help, I will apply this temporary fix on my storage because I have this issue at 3 weeks and the unit is noisy πŸ™‚
    Question, if I apply this command, the storage will have any downtime? Or all comunications work normally ??

    I have the storage and the servers connected by mSAS HD Cable.

    Thanks again.

    Like

    Comment by Claudio Domingos — October 24, 2017 @ 1:45 PM

  3. let us know if it works for you as well.

    Like

    Comment by Syed Jahanzaib / Pinochio~:) — October 24, 2017 @ 1:58 PM

  4. Glad to know it worked πŸ™‚

    Like

    Comment by Syed Jahanzaib / Pinochio~:) — October 24, 2017 @ 2:23 PM


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: